Technika

Pravá česká whisky

Whisky. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších alkoholických nápojů vůbec, a i přes to si zachovává celou spoustu tajemství, o kterých ví jen její opravdoví milovníci. Věděli jste například, jaký rozdíl je mezi whisky a whiskey? S označením whiskey se setkáváme především v nejznámějších zemích její výroby, kde si na ni opravdu velice potrpí, a to v Irsku a ve Skotku. Pod tímto názvem se tedy skrývá opravdu kvalitní alkoholický nápoj vyráběný destilací obilovin.  I když se ale v těchto zemích nazývá stejně, už i zde se nachází malý rozdíl.

whiskey ve sklenicích

Skotové si velice často nechávají záležet na původní whiskey, kterou je jednosladová, označovaná jako single malt whiskey. Tomuto druhu je ale velice těžké přijít na chuť, jelikož je velice ostrá a obsahuje typickou rašelinovou chuť v opravdu značné míře. Proto se postupem času začalo přistupovat k jejímu ředění s dalšími druhy, prostřednictvím čeho se dosáhne vyvážené a jemné chuti. Skotové také whiskey často destilují pouze dvakrát, kdežto u Irů se nejčastěji setkáváme s třikrát destilovanou whiskey, která ještě navíc zraje několik let v dubových sudech.

Naopak na whisky narážíme na americkém kontinentu. Zdejší obyvatelé jsou zvyklí na whisky, která je vyráběná z kukuřice, a ještě navíc zraje v dubových sudech po portském. V konečném srovnání by se tedy dalo říct, že skotskou a irskou whiskey rozhodně nemůžeme srovnávat s tou americkou, protože se jedná o úplně jiný alkoholický nápoj a to bourbon. A tohle všechno zaviní vynechání jednoho písmenka v názvu!

whiskey v lahvi

V období sedmdesátých let minulého století se do whiskey historie zapsala i Česká republika, a to výrobou tak zvané Gold Cock whisky. Tento druh se vyrábí stejně jako v již zmíněném Skotsku ovšem zcela z Českých surovin (a sudy ve kterých tento lahodný nápoj zraje nevyjímaje). A jaký je výsledek zlatých českých ručiček? Kvalitní whiskey s typickou medovou barvou, vynikající jemnou ale při tom jedinečnou chutí. Vybrat si navíc můžete hned z několika variant od 3leté až po 20letou, přes řezanou po single malt a od 40 % až po 61,5 %. Pokud jste ji tedy ještě neochutnali, rozhodně nemáte na co čekat!